In Nederland werken tegenwoordig meer dan een miljoen mensen als zelfstandige. In de provincie Groningen zijn dat er rond de 23.000. Zij moeten zelf zorgen voor een sociaal vangnet als er iets met ze gebeurt. Slechts twintig procent van alle zzp’ers in Nederland heeft een arbeidsongeschiktheid verzekering. Het overgrote deel vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Stel je breekt een been, raakt overspannen of er iets anders aan de hand waardoor je niet kan werken. Een Broodfonds biedt dan uitkomst!

Een broodfonds is een soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen binnen een groep. Een concrete manier om voor je naasten te zorgen wanneer het nodig is. Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen, die elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval. Er zijn geen kleine lettertjes en geen doktersbriefjes nodig om bij ziekte een geldbedrag uitgekeerd te krijgen. Zo simpel kan het zijn. Wanneer er geen verzekeringsmaatschappij is die de regels bepaalt, moet je dat met elkaar uitzoeken. Bij een broodfonds staat het wederzijdse vertrouwen centraal.

In de uitzending neemt VPRO Tegenlicht een kijkje bij drie verschillende broodfondsen waarvan 1 in Groningen, het Gouden Broodfonds. Hoe geven de verschillende broodfondsen invulling hier aan. Hoe zit dat met het vertrouwen in elkaar?

2 reacties op ‘Meet Up 20 september: Ons dagelijks brood

 1. Dag Marlies,

  In de kop van de uitnodiging wordt ik uitgenodigd voor de Meet up van 20 oktober. Bij uitgebreide informatie (link) onderaan voor 20 september.
  Aankomende Meet Ups

  * Tegenlicht Meet Up: Ons dagelijks brood20 september 2017 om 19:00 – 22:00De Biotoop, Kerklaan 30, 9751 NN Haren, NederlandIn Vleugel F

  Wat is de juiste datum?

  Met vriendelijke groet,
  Ed van Eijbergen,
  06-55430991
  Edeijb@hotmail.com

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s